Policlinica Baba Novac. Povestea unui vis implinit.

Policlinica Sociala Baba Novac, proiect al Fundatiei Policlinici Sociale Regina Maria dezvoltat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, este dedicat asistentei medicale integrate pentru persoanele fara venit, fara asigurare medicala iar, in multe cazuri, fara adapost. De peste 6 ani, persoanelor excluse social le este facilitat accesul la servicii medicale de calitate, gratuite, in mod neconditionat. Proiectul contribuie la imbunatatirea calitatii vietii atat a beneficiarilor directi, cat si a familiilor acestora. De asemenea, pentru 80% dintre beneficiari, sprijinul medical si social oferit prin proiect reprezinta un suport de baza in perioada de tranzitie a pacientului catre reintegrarea sociala, facilitand acest proces.

In Bucuresti exista peste 6.000 de persoane fara adapost, iar peste 200.000 de persoane nu beneficiaza de asigurarile de sanatate.

Policlinica Sociala Regina Maria ne face sa constientizam ce inseamna cu adevarat dragostea fata de aproapele nostru, lucru important pe care, din pacate, multi dintre noi il trecem cu vederea in ultimul timp. Persoanele de care ne ocupam sunt persoane defavorizate, fara venituri si majoritatea sunt persoane bolnave, cu stare precara de sanatate. Pentru ei suntem un fel de oaza in desert, incercand sa le oferim unul dintre cele mai importante lucruri de care are nevoie fiinta umana pentru a supravietui – sanatatea.

Doctorul Vlad Romanescu, Director Medical Policlinica Sociala Baba Novac

La Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria oferim servicii medicale de calitate in mod neconditionat si sansa la o viata decenta celor mai putin norocosi decat noi. Credem ca actul medical este o forma de a-ti iubi semenii si ca activitatile pe care le facem pentru binele celorlalti sunt importante nu doar pentru cei care au nevoie, ci si pentru fiecare dintre noi, in cladirea unei lumi mai bune.

O policlinica creata special pentru a veni in ajutorul persoanelor defavorizate social este visul meu si al sotiei mele de foarte multa vreme. Credinta Bahá’í si, in mod special, modelul M.S. Regina Maria a Romaniei, reprezinta motivul pentru care am luptat pentru aceasta cauza. Nu am fost insa singuri. Ne-au ajutat multi parteneri carora le datorez enorm. Este vorba de: Primaria Generala a Municipiului Bucuresti dar si voluntari persoane fizice, medici si cadre medicale. Implicarea intr-o cauza prin care ii ajutam pe cei mai putin norocosi decat noi trebuie privita ca lucrul cel mai important pe care il putem face in viata noastra, pentru ca ajutorul pe care il oferim altor persoane ne va aduce, in final, cea mai mare multumire sufleteasca.

Dr. Wargha Enayati, fondatorul Fundatiei Policlinici Sociale Regina Maria

M-am alaturat Programului Policlinica Sociala Baba Novac in septembrie 2015, dupa ce aflasem de la un coleg de breasla, care era de asemenea interesat de programul de voluntariat, asa ca l-am urmat in aceasta initiativa. Cred ca motivatia fiecarui medic stomatolog din echipa de la policlinica este de a ajuta oamenii sa isi recapete zambetul si, mai mult decat atat, sa le ofer incredere in ei insisi. De asemenea, varietatea cazurilor cu care ne confruntam ne ajuta sa crestem si sa progresam ca si medici, in timp ce povestile oamenilor pe care ii intalnim ne motiveaza sa ii ajutam, sa fim alaturi de ei si sa le oferim speranta pentru viitor.

Un caz care m-a impresionat a fost al unei paciente care s-a prezentat la Policlina Sociala si din discutiile cu ea am aflat ca are o situatie dificila, fara loc de munca, cu sotul plecat in alta tara si cu un copilas care suferea de autism. La sfarsitul colaborarii, multumirea ei si faptul ca am vazut-o atat de incantata de rezultatul final a fost o mare bucurie pentru mine. Pacientii sunt in general recunoscatori si nerabdatori in timpul tratamentelor, dorind sa isi recapete zambetul cat mai repede. Cred in acest program deoarece vad dorinta si motivatia tuturor celor implicati de a face bine si de a ajuta oamenii sa isi regaseasca drumul in viata. In viitor, consider ca Policlina Sociala se poate dezvolta chiar mai mult, avand posibilitatea de a oferi servicii pacientilor si in alte ramuri medicale decat cele deja existente.

Dr. Ionut Cautes, Medicina Dentara

Din 2015 fac parte din echipa Policlinicii Sociale Baba Novac. Cautăm pe internet un loc în care pot face voluntariat în stomatologie și cei din policlinică m-au primit cu mare încredere și deschidere. Îmi doream să ajut cât mai mulți oameni să-și recapete plăcerea de a râde și de a-i informa în legătură cu importanța unui aparat dento-maxilar funcțional și sănătos. Mai mult decât atât, am descoperit povești de viață impresionante, ale celor care din diferite motive și-au pierdut sănătatea, casa, familia, jobul. Cu toate acestea, au găsit în ei puterea de a-și continua viața. Ultima etapă a reabilitării este reconstrucția zâmbetului lor, fiind probabil ultimul lucru care le reamintește de traumele sufletești prin care au trecut. Ce alt factor motivațional îți mai trebuie pentru a-i ajuta pe oamenii aștia? In plus, chiar dacă ei nu realizează, ajutorul este reciproc. Aceștia sunt foarte recunoscători, imi trimit constant mesaje de sărbători.

Cred în Policlinica Sociala Baba Novac pentru că sunt martoră la efortul colectiv depus atât de către medicii voluntari cât și de către șefi pentru a dota cabinetul și de a trata fiecare pacient cu seriozitate. Consider că omul sfințește locul și în viitor policlinica poate face concurența clinicilor stomatologice din București dacă vom avea același entuziasm și dorinta de perfectionare.

Raluca Tănase, Medicină Dentară

Primaria va sustine intotdeauna astfel de proiecte in care obiectivul este ajutorul celor care au mare nevoie de servicii medicale. Este o initiativa care merita tot respectul meu si, sper, un model de urmat pentru cei care pot face astfel de gesturi sociale.

Dr. Sorin Oprescu, Fostul Primar al Capitalei

Demersurile legate de activitatea medicala desfasurata in cadrul Policlinicii Sociale Regina Maria sunt coordonate, inca de la infiintare, de catre Dr. Vlad Romanescu, Director Medical.

• Servicii medicale de medicina generala si specialitati conexe:

Medicina generala, medicina interna, cardiologie, dermatologie, oftalmologie, ORL, pneumologie, ginecologie, diabet si boli de nutritie, imagistica medicala, investigatii de laborator.

• Servicii stomatologice:

Chirurgie, terapie restauratoare, endodontie, parodontologie, protezare, profilaxie.

Totodata, Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria este un promotor al voluntariatului, motiv pentru care in cadrul Policlinicii Sociale avem alaturi de noi medici voluntari:

Stomatologie:

• 2.000 de pacienti inscrisi
  • Peste 300 noi pacienti inscrisi in 2015
  • Peste 900 de pacienti care beneficiaza anual de imbracaminte si incaltaminte
  • Peste 250 de persoane fara adapost inscrise de la deschidere si pana in prezent
  • 1791 de consultatii de Medicina generala
  • Peste 2600 de consultatii de Stomatologie
  • Peste 190 de consultatii de Oftalmologie
  • Peste 296 de consultatii de Ginecologie
  • Peste 120 de ecografii
  • Peste 240 de consultatii de Psihologie
  • 120 de radiografii pulmonare, realizate in parteneriat cu Spitalul Victor Babes
  • Peste 4000 de investigatii de laborator, pentru peste 400 de pacienti, in parteneriat cu Reteaua Privata Regina Maria
  • 15 investigatii de tip Computer tomograf si RMN – in parteneriat cu Reteaua Privata Regina Maria
  • 50 de consulturi interdisciplinare (endocrinologie, diabet, reumatologie, hematologie, ORL, ortopedie)
  • 140 de perechi de ochelari

• 1.500 de pacienti aflati sub observatie si tratament;
  • 1500 de pacienti beneficiaza de medicamente gratuite;
  • 5.000 de consultatii si investigatii medicale oferite;
  • 450 de pacienti care au beneficiat de peste 4.000 de teste de laborator, in parteneriat cu Reteaua privata de sanatate Regina Maria;
  • 900 de servicii stomatologice si 100 de proteze dentare;
  • 250 de perechi de ochelari si 250 bolnavi cronici cu afectiuni oftalmologice;
  • 120 de pacienti care beneficiaza de servicii medicale in Spitalul Victor Babes, datorita protocolului de colaborare;
  • 260 bolnavi cronici cu afectiuni cardio-vasculare;
  • 30 bolnavi cronici cu afectiuni pulmonare;
  • 1.200 de pacienti care beneficiaza de servicii de igiena corporala;
  • 900 de pacienti care beneficiaza de imbracaminte si incaltaminte;
  • 1.200 de pacienti care beneficiaza de produse de igiena personala.

Cum pot beneficia de serviciile Policlinicii Sociale Baba Novac?

Daca ai domiciliul pe raza Municipiului Bucuresti si NU ai venituri si asigurare medicala, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de Fundatia Regina Maria trebuie:

Pasul 1: Sa obtii o adeverinta de la Administratia Financiara a Sectorului de domiciliu care sa ateste ca nu ai venituri.

Pasul 2: Impreuna cu adeverinta si o copie dupa cartea de identitate/buletin sa te prezinti la sediul Policlinicii de luni pana vineri, incepand cu ora 10.30.

Pasul 3: Daca te incadrezi in criteriile beneficiarului, in urma discutiei cu Inspectorul Social, vei fi inscris in evidentele Policlinicii si vei fi preluat de medicul generalist, care va stabili pasii urmatori din punct de vedere medical.

Proiecte

Program Policlinica Sociala Baba Novac:

Luni-Vineri : 9.00 – 16.00

Cu sprijinul

VREI SA AJUTI POLICLINICA SOCIALA BABA NOVAC?

O poti face astfel:

Prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit – Descarca formularul precompletat cu datele Fundatiei: daca ai venituri doar din salarii, descarca Declaratia 230 iar daca ai venituri din mai multe surse, descarca Declaratia 200.

Pentru mai multe detalii despre modul de completare a formularului de 2%, da click aici.

Prin donatii recurente, in pagina dedicata acestui lucru

Prin inscrierea in programul de voluntari – poti afla mai multe despre acest lucru de aici.

Prezentarea Policlinicii Sociale Baba Novac