Inscrieri noi!

Comunitatea “Restart la Viata” este un proiect finantat de catre C&A Romania si prezinta un grup-suport pentru paciente bolnave de cancer si pentru membrii familiilor acestora.

La fiecare 3 minute, in lume, o femeie este diagnosticata cu cancer la san si reprezinta cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei, cu o incidenta in Romania de peste 6000 de cazuri noi in fiecare an. Un antecedent in familie ar trebui sa faca o femeie mai atenta – 70 % dintre femeile diagnosticate cu cancer de san un au avut in familie un caz similar. Cand boala este depistata in faza incipienta, cancerul de san are 94 % sanse de vindecare. Cancerul s-a dovedit a fi o provocare majora nu doar pentru femeia supravietuitoare, cat si pentru familie si prietenii sai, in aceasta situatie sprijinul emotional si social dovedindu-se la fel de important ca si tratamentul oncologic de specialitate.
Grupul de sprijin, ca o alternativa viabila, este un cadru care ofera membrilor posibilitatea de a impartasi temerile si grijile cu alte persoane care au experiente similare si care inteleg ce simt acestea. In timpul unui grup de sprijin, membrii grupului se intalnesc regulat, in mod organizat si supravegheat de catre o persoana care are fie pregatire medicala ori psihologica, fie este facilitator, fie este supravietuitor/co-supravietuitor.

Grupul suport este o modalitate de a intermedia contactul si schimbul de experienta al supravietuitorilor si co-supravietuitorilor in lupta impotriva acestei boli, se axeaza pe nevoia de sprijin si ajutor reciproc.

Grupurile de sprijin au aparut ca o solutie pentru aceste cazuri. Grupul de sprijin ofera un cadru securizat, in care persoanele diagnosticate cu cancer isi pot deschide inima si sa primeasca raspunsuri de la persoane care o inteleg cu adevarat. Desi familiile acestora pot fi foarte iubitoare, exista momente in care ei nu le pot intelege in totalitate. Impartasirea experientelor cu alte persoane de la grupul de sprijin, vine in ajutorul acestora de a se adapta noii conditii si de a lupta mai eficient cu boala.

Cine îți este alături în cadrul acestui grup? 

Psh. Lidia Stoica, este psiholog clinician cu formare in psihologie clinica si terapii de scurta durata, cu competente si experienta in consiliere si terapie suportiva; optimizare si dezvoltare personala, interventii specifice pentru persoanele cu nevoi speciale; educatie pentru sanatate in de promovare a sanatatii si de prevenire a imbolnavirilor la nivel de individ, de grup, comunitar si/sau guvernamental, evaluare subiectiv-emotionala, cognitiva, comportamentala, bio-fiziologica, a personalitatii si a mecanismelor de coping/ adaptare/ defensive. S-a alaturat fundatiei in Ianuarie 2015 in proiectul After School Baneasa , proiect in care lucreaza si acum impreuna cu d-na Mitra Enayati, ca mai apoi sa creeze si sa se implice in proiectul Restart la Viata , destinat in principal pacientelor diagnosticate cu cancer.

Pentru inscrieri va invitam sa efectuati o solicitare de inscriere la telefon : 0720.655.618 ( Psh. Lidia Stoica , Coordonator program ) sau sa ne lasati un mesaj pe adresa de e-mail : lidia.stoica@fundatiareginamaria.ro si veti fi contactata pentru a stabili detaliile participarii dumneavoastra la grupul suport.

Tarifele aferente acestui program sunt urmatoarele:

  • Paciente fara venituri si fara asigurari medicale: gratuit, cu sprijinul finantarii din partea C&A Romania
  • Paciente cu venituri < 800 lei = 20 lei/sedinta
  • Paciente cu venituri < 1.600 lei = 40 lei/sedinta
  • Paciente cu venituri > 1.600 lei = 80 lei/sedinta

Prof Dr Pavel Chirila, specialist medicina naturista, a participat ca si specialist invitat la deschidere Policlinicii Sociale Sala Palatului si la intalnirile de grup )
Dr Ana Maria Florescu – Cabinet recuperare medicala :kineto, fizio, masaj therapeutic “ Fizio Life Medica “, care ofera abonamente gratuite pacientelor din grupul de suport
Dr Ina Petrescu – chirurg plastician care ofera asistenta in elaborarea dosarelor pt reconstructive mamara pe program national
Dr Dragos Zamfirescu,  chirurg plastician care a participat ca si specialist invitat si ne-a oferit operatii partial/integral pro-bono de reconstructive mamara, Clinica Zetta
Dr Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala-Expert DOC, a participat ca si specialist invitat
Dr Cristina Pavel, specializata in apiterapie, fitoterapie, aromoterapie, a participat ca si specialist invitat
Dr Mircea Gongu, oncolog, a participat ca si specialist invitat
Dr Dorina Vasile,  oncolog, a participat ca si specialist invitat.
Andreea Simona Coste, antrenor sportiv, ne-a aferit abonamente gratuite la sala

Exista 5 motive principale pentru care o persoana diagnosticata cu cancer se alatura unui grup suport:
> stie ca nu este singura
> pentru a obtine informatii despre actualitatile medicale din domeniu
> afla mai multe despre tratament si efectele secundare ale acestuia
> invata din experienta altora
> se simte acceptata si confortabila in compania unor persoane care o inteleg.
Grupul tinta al grupurilor de suport va fi reprezentat de femei diagnosticate cu cancer de san, femei supravietuitoare diagnosticate cu cancer de san, femei cu cazuri de cancer de san in familie.

Obiectivele grupului de sprijin sunt:
> reducerea izolarii sociale a supravietuitoarelor
> reducerea starii de anxietate a beneficiarelor
> cresterea nivelului de informatie asupra bolii
> cresterea abilitatilor de comunicare
> diminuarea starii de epuizare fizica, mintala si emotionala
> formarea de strategii de acceptare a bolii si de lupta impotriva acesteia
> sporirea sentimentului de securitate (ca nu esti singur, ca apartii unui grup)
> reducerea depresiei si stresului

Activitatile cheie ale grupului suport sunt :
> discutii de impartasire a experientelor emotionale
> activitati de informare cu rol educativ (ex: tratamentul si efectele secundare a radioterapiei, chimioterapiei, tratamentul si efectele secundare a tratamentului hormonal, efectele interventiei chirurgicale etc.)
> intalnirea cu specialisti in domeniul: oncologie, radioterapie, kinetoterapie si fizioterapie, psihologie, terapii complementere
> intalnirea cu alte persoane aflate in situatii similare
> activitati de invatare exercitii fizice pentru prevenirea lifedemului si mentinerea sub control a greutatii corporale
> activitati de crestere emotionala si spirituala, folosind sisteme de sprijin religios, filozofic

Prima intalnire: Cunoastere reciproca si o prima tatonare a nevoilor participantelor

A doua intalnire: Relatia cu sine: „Nu, mie nu mi se poate intampla asta!” – „De ce mi se intampla tocmai mie?

A treia intalnire: Gestiunea emotiilor, Alimentatia sanatoasa. Intalnire cu specialistul: oncologul.

A patra intalnire: Importanta miscarii fizice. Relatia cu membrii familiei: sot(partener), copii, parinti, frati. Intalnire cu specialistul: radioterapeutul, kinetoterapeutul (fizioterapeutul)

A cincea intalnire: Relatia cu viata profesionala (cariera). Viata sociala in afara familiei si a muncii. Informare terapii alternative si complementare.

A sasea intalnire: Raportul cu moartea. Intalnire cu specialistul: psihologul.

Ultima intalnire: ce am castigat eu participand la acest grup? Ce proiecte de viitor am? Evaluare finala.

Pentru maxima functionalitate, la intalnirile grupului de sprijin, numarul maxim de persoane participante permis este de 12. Intalnirile se vor desfasura de doua ori pe luna.

Ecouri din presă:

https://www.observatorulph.ro/social/87241-consiliere-gratuita-pentru-bolnavii-de-cancer-fara-venituri-la-ploiesti

Testimoniale ale beneficiarului ale grupului-suport

Draga Cititorule,
Fundatia Regina Maria, Dr. Wargha Enayati impreuna cu sotia sa, Mitra Enayati, Psh. Lidia Stoica , Coordonator program Grup Suport pentru femeile care lupta cu cancerul – înseamnă pentru mine completarea procesului de vindecare, inseamna o noua viata. Inseamnă să învăţ să devin mai bun fără a-mi pierde calitatea de om. In urma unui diagnostic devastator urmat de tratamente care fizic si psihic te duc intr-o dimensiune care pare fara iesire – Dumnezeu m-a indrumat catre Fundatia Regina Maria, si a unuia dintre primele grupuri Suport organizate dec catre Psh. Lidia Stoica. Din luna iulie 2016 pana in prezent. suportul oferit este peste asteptarile mele. Prin intermediul acestui Grup am intalnit oameni care m-au ajutat sa cred in fortele mele si sa pot ridica privirea ca sa vad ca – DA, de acum merit tot ce este mai bun, ca pot sa lupt, ca déjà am invins.
Frumuseţea Comunicării din cadrul Grupului …. Posibilitatea de a învăţa din experienta altora…. Capacitatea de a te analiza profund si a accepta situatia prin care treci…. Înţelegerea „stresului” în accepţiunea pozitivă … Grupul Suport impreuna cu toti medicii coordonatori reuseste să ţi le transmită prin seriozitate, experienţa proprie a membrilor grupuli, zâmbet, cunoştinte, exemple, conexiuni, prietenii, Invitati de seama. Iar intalnirile devin experienţe unice, pline de umor, ce se desfăşoară uşor, pe negândite şi nu ştii când se termină…. dar, ti le vei aminti mereu!
MULTUMESC! Florentina Dutu

Participarea la grupul suport organizat de Fundatia Regina Maria prin intermediul doamnei psiholog Lidia Stoica a fost foarte utila, atat din punct de vedere psihologic cat si prin prisma informatiilor medicale impartasite de catre medicii invitati.
Socul diagnosticului este foarte mare, insa iti dai seama ca nu esti singur in aceasta situatie,ca exista viitor chiar daca esti un pacient oncologic. Important este sa inveti sa accepti diagnosticul, sa incerci sa il intelegi si sa cauti solutii impreuna cu medicii si psihoterapeutii pentru a depasi emotional si fizic situatia.
Participarea la acest grup suport iti da un sentiment de siguranta, de confort psihic, te ajuta sa te reintegrezi in propria viata pentru ca neoplasmul te afecteaza nu numai fizic, ci si emotional. Multumesc tuturor celor care s-au gandit la crearea acestor grupuri suport si sper ca acest program sa poata fi extins astfel incat sa existe mai multe persoane interesate, atat printre pacientii oncologici, cat si printre chirurgi,oncologi, radioterapeuti. Desi informatia este accesibila tuturor in vremurilenoastre, putini pacienti aleg sa isi exercite acest drept.Totodata programele de screening la nivel national nu se compara cu cele din Occident si cred ca ar fi util un demers in acest sens.
Cu multumiri, Silvia Pavelescu (pacienta neoplasm mamar)

Buna ziua,
Sunt G.N, am 53 ani, sunt de profesie economist, am o fiică de 30 ani care a îmbățisat profesia de farmacist.
Din anul 2010 am simtit ca ceva nu este in ordine cu sânii mei, ma dureau si s-au umflat. De atunci au inceput cautările iar în anul 2012 am fost la un medic care mi-a facut o ecografie si mi-a spus clar sa merg la Fundeni.
Din 2012 până in iulie 2014, am facut mamografii, ecografii si de fiecare data mi s-a spus să stau liniștită.
În iulie 2014 mi s-a recomandat să fac biopsia si in urma rezultatului am inteles ca era foarte grav si atunci au inceput alte cautari, de data acesta impreună cu fiica mea; laboratoare de analize, clinici de investigatii, medicamente, pana si batice si peruci. Am gasit o echipa de medici la Spitalul Universitar, chirurgi si oncologi, cu care am rezonat foarte bine si urmand tratamentele prescrise, interventia chirurgicala care a avut loc in noiembrie 2014, chimioterapia, radioterapia, acum iată-mă aici, in noiembrie 2016;
Am fost mereu o luptătoare dar, încercările vin și la oamenii puternici iar eu mă străduiesc să fiu mereu invingătoare.
E o etapă. si voi reusi sa o depasesc cu bine. Important este să lupt pentru mine si să mă iubesc mai mult. Indiferent de cum ne privesc sau ne fac sa ne simțim ceilalalți, e esențial sa actionam cu multa înțelegere si dragoste față de noi. Și știu ca organismul meu a reacționat la toate astea;
Terapia m-a ajutat sa fac față noii situații apărute in viața mea, m-a ajutat sa mă relaxez si sa scap de stres. Inainte mă simțeam neândreptățită, furioasă, nefericită iar grupul m-a ajutat.
M-a ajutat pe partea de imagine fizică, am acceptat tratamentul mai ușor iar grupul si terapeuții m-au ajutat să mă accept așa cum sunt.
As dori sa le mulțumesc si sunt recunoscătoare tuturor celor ce m-au ajutat sa-mi schimb sensul vieții, reușind să facă din mine un om sănătos, fericit si împlinit.
Printre oamenii deosebiti care m-au ajutat, va numărați și dumneavoastră si doresc să vă mulțumesc pentru sprijinul acordat, asigurandu-vă de tot respectul si de întreaga mea considerație.
Mulțumesc, G.N.

La grupul suport pentru sustinerea pesoanelor care lupta cu cancerul am intalnit oameni calzi, cu suflet mare si dorinta de a lua din framantarile cu care vin cei care au primit acest diagnostic trist. Invitatii (doctori oncologi, chirurgi plasticieni, fitoterapeuti) vin cu informatii detaliate care ajuta bolnavul sa inteleaga rostul etapelor pe care urmeaza sa le parcurga si cum sa faca fata situatiilor nou create. Eu am venit la grup la ceva vreme dupa terminarea tratamentului si mi-am dat seama ca mi-ar fi fost mult mai usor daca as fi fost inclusa intr-un astfel de grup imediat ce am aflat vestea. Daca reusesti sa vezi lumina de la capatul tratamentului, sa ramai pozitiv si sa accepti schimbarile care vin la “pachet” cu diagnosticul “drumul” va fi mai usor. Cand ai in fata o persoana care a trecut cu bine prin perioada de tratament si s-a intors la normalitate prinzi putere, intelegi ca poti.
Avem mereu de aflat cate ceva si am gasit sfaturi utile, recomandarea pentru carti interesante pe care nu le citisem si forta celor uniti.  Adriana

“Viaţa ne pune în genunchi de multe ori. Important este sa găseşti în tine resursele necesare pentru a te ridica, dar înconjurat şi de oamenii potriviţi, prin a căror acţiune să simţi că nu eşti singur şi astfel să poti merge mai departe.
Din nefericire am avut parte de astfel de întâmplări, dar din fericire, de fiecare dată, la fiecare popas al existenţei mele, mi-au ieşit în cale oamenii potriviţi. Despre un astfel de popas şi despre astfel de oameni vreau să aştern şi eu câteva rânduri.
Acum ceva timp am fost diagnosticată cu o formă de cancer, peste care am reuşit să trec şi datorită oamenilor care m-au înconjurat.
Viaţa mi s-a schimbat destul de mult, iar în calătoria mea prin ea, într-un anume moment, am fost invitată, prin intermediul unei prietene, să particip la întâlnirile desfăşurate în cadrul unui program suport de susţinere psihologică a persoanelor care au traversat o situaţie nedorită din punct de vedere al sănătăţii. Si bine am făcut ca am acceptat, căci aşa am întâlnit oameni cu caracter, implicaţi şi dedicaţi, care m-au făcut să -mi reconsider acţiunile de zi cu zi. Echipa organizatoare, coordonată cu dedicaţie de doamna psiholog Lidia STOICA, formată din oameni profesionişti ne-au adunat sistematic şi cu mare grijă, într- o atmosferă plăcută şi relaxată.
Un grup de persoane, parcă alese pe gustul meu, cărora le-am împărtăşit din propria-mi experienţă şi de la care am căpătat cunoaştere, mi-au fost colege pe parcursul desfăşurării acestui program.
La întâlniri am fost onoraţi de prezenţa unor personalităţi şi specialişti (medici, nutriţionişti, psihologi etc.), care ne-au ascultat cu mare atenţie şi de la care am primit sfaturi extrem de utile.
Am fost încurajaţi să vorbim depre propriile probleme, fără a ne jena şi îmi aduc aminte că la una din aceste întâlniri, însăşi doamna Stoica şi-a început pledoaria despre propria-i problemă de sănătate, iar eu m-am identificat, conjunctural, destul de mult în povestea dumneaei. Reuşitele în propriile-i încercări nu m-au lăsat indiferentă, astfel analizându-mi lucrurile bune, dar şi pe cele asupra cărora ar trebui să mă aplec pentru a le schimba.
M-a impresionat perseverenţa doamnei Stoica de a ne chema la aceste întâlniri, modul blând de adresare, precum şi bunăvoinţa. Aş caracteriza atitudinea dumneaei prin ceva de genul ” Şi dacă tu nu ai grijă de tine, atunci am s-o fac eu !”
Beneficiile desfăşurării unui astfel de program suport sunt enorme, poate nepalpabile, dar cu siguranţă cu sprijin psihologic foarte important.
Am cunoscut oameni frumoşi şi la chip şi la suflet, care m-au făcut să mă simt mai bogată. Am căpătat noi şi adevăraţi prieteni, pe care-i respect.
Le mulţumesc! Mirela Puscasu

Contactează-ne

Scrie-ne un mesaj și vom reveni cu un răspuns cât mai curând!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search