AVON - Cancerul nu ne mai desparte

Proiectul “CANCERUL NU NE MAI DESPARTE și-a propus să abordeze această maladie pe două căi: medicală, printr-o serie de investigații medicale care să ducă la prevenția și detecția cancerului de sân, col-uterin si utero-ovarian si psihologică, prin grupuri suport și sesiuni individuale acordate persoanelor deja diagnosticate cu cancer, aflate în tratament sau supraviețuitoare, în cadrul Programului “Restart la Viață”.

NUMAR TOTAL DE BENEFICIARE: 200

OBIECTIVUL: Rezultatele activităților medicale pentru prevenția și detecția precoce a cancerului mamar și de col uterin în rândul a 80 de paciente fără venituri și asigurări medicale și a celor cu venituri foarte mici au evidențiat faptul că, pe de o parte lipsa accesului la astfel de servicii medicale și pe de altă parte lipsa cunoștințelor de bază despre necesitatea și importanța efectuării lor,pot avea consecințe foarte serioase asupra sănătății unei a populații aflată la nivelul cel mai mare de risc.

Dintre pacientele care au făcut mamografii, 42% dintre acestea au prezentat diverse forme de anomalii mamografice benigne iar 90% dintre ele au efectuat pentru prima oară în viață această investigație.

Dintre cele 34 de paciente cu anomalii, 15 au primit recomandare de investigație ecografică suplimentară pentru clarificarea diagnosticului. În cazul acestora din urmă rezultatele nu au confirmat patologii maligne însă necesită o urmărire atentă la 6 luni ecografică.

Investigațiile pentru cancerul de col uterin si cel utero-ovarian au evidențiat că un număr de 5 paciente din cele 80 investigate au prezentat fibroame uterine, dintre care 2 necesită intervenție chirurgicală, 3 formațiuni tumorale benigne ovariene, adică 10% au prezentat patologie benignă ce necesită monitorizare ulterioară. Și în cazul acestor tipuri de cancer este de remarcat lipsa cunoștințelor de bază despre prevenție 90% dintre acestea făcând pentru prima oară testul Babeș-Papanicolau.